По света  /  новини

Етнически разделеният Кипър върви към споразумение
12-01-2017
Статия новини

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще председателства откриването на конференцията за Кипър в Женева. От днес тя преминава на международно ниво с участието на външните министри на Турция, Гърция и Великобритания, след като президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ от понеделник обсъждат проблемните точки по споразумението.

На откриването ще присъства и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който заяви, че е настъпило време за мир.

„Без да драматизираме събитията в Женева, трябва да кажем, че това е последният шанс този остров да се нормализира. Когато става въпрос за мира, човек трябва да се качи на самолета. Мисля, че е мой дълг да съм в Женева и да се опитам да сближа позициите на двете страни. Не бих се примирил, ако не опитам. Рисковано е, но когато на карта е заложен мирът, онези, които не рискуват, поемат по-голям риск“, посочи Юнкер.

Лидерите на двете общности в етнически разделения Кипър предприеха историческа стъпка към споразумение, като си размениха карти, очертаващи вижданията им за зоните, които гръцката и турската общност ще контролират в предвижданата бъдеща федерация, предаде Асошиейтед прес. Това стана на преговорите под егидата на ООН, провеждащи се в Женева.

Разрешаването на териториалните спорове е ключов момент в постигането на споразумение за възстановяването на единството на страната, разделена от над 40 години, припомня БНР.