Обама произнесе своята прощална реч като президент на САЩ

11-01-2017

В Чикаго, където преди осем години Барак Обама обяви, че е спечелил първия си мандат като държавен глава, той произнесе прощалната си реч пред американците.

В последната си изява като президент на САЩ Барак Обама заяви, че оставя страната в по-добро състояние и по-силна. Той призова сънародниците си да защитават демокрацията и да не спират да разговарят помежду си.

Той посочи три заплахи за американската демокрация – икономическото неравенство, расовото разделение и затварянето на някои групи от обществото, които избират да не признават обективната реалност и фактите. По отношения на имиграцията той подчерта, че предразсъдъците спрямо мигрантите съществуват от векове, но че САЩ са по-силна страна заради разнообразието на хора и култури.

55-годишният демократ Обама напуска Белия дом след два мандата като държавен глава и ще бъде наследен на поста от републиканеца Доналд Тръмп. Той ще положи клетва като президент на 20-и януари и се заканва да отмени някои от ключовите реформи на Обама, включително в областта на здравната реформа.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net