Българка е пострадала при кървавия атентат в Истанбул

01-01-2017

Най-малко 39 души загинаха, а други 69 са ранени при терористичния акт на Нова година в Истанбул. Идентифицирани са 21 от жертвите, 16 от тях са чужденци Сред пострадалите има и една българка.

Българската гражданка живее в Норвегия и е пристигнала в Истанбул, за да празнува Нова година. В момента е настанена в болница и се оперира.

Турските сили за сигурност издирват един нападател, макар да се съобщаваше, че нападателите са двама или трима. Все още никой не е поел отговорност за атентата, макар той да напомня нападенията, организирани от ИД в Париж.

Нападението бе извършено в популярното заведение Reinа в европейската част на града. Около 1 ч. и 15 мин. терорист е застрелял полицая, който охранявал входа на нощния клуб, а след това и друг гражданин. Влязъл е вътре и започнал да стреля по хората, които са се забавлявали.

В момента на атаката в дискотеката е имало над 500 души. Свидетели разказаха, че нападателят е бил преоблечен като Дядо Коледа. Той е имал поне няколко съучастници, които крещели на арабски. Според един от ранените те са стреляли без милост: „Нямаха милост. Стреляха по всички. Трима или четирима стреляха с картечници. Целеха се в главата“. Пак според свидетели, полицията се е намесила бързо, отцепвайки района и спасявайки хората, които в паниката си потърсили спасение в ледените води на Босфора. Спецчасти нахлули в дискотеката и я претърсили.

Атентатът бе осъден от президентите Барак Обама и Владимир Путин, от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, от ръководителката на ЕС дипломацията Федерика Могерини.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net