Урсула фон дер Лайен призова за Европейски здравен съюз

16-09-2020

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова страните-членки на Общността да създадат единен здравен съюз, обещавайки агенция за биомедицински изследвания и организирането на глобална среща на върха, предава AFP.

В първото си ежегодно обръщение за състоянието на Европейския съюз Фон дер Лайен заяви, че пандемията от новия коронавирус е подчертала необходимостта от по-тясно сътрудничество.
Председателят на Европейската комисия произнася първата си реч за състоянието на Съюза.

Пред депутатите от Европейския парламент тя ще очертае приоритетите на Комисията за следващата година.

Фон дер Лайен каза, че ще предложи подсилване на Европейската агенция по лекарствата и на Европейския център за превенция и контрол на болестите, както и създаване на Европейска агенция за съвременни биомедицински изследвания и разработки.

'И тъй като това е глобална криза, трябва да научим глобални уроци. Ето защо, заедно с премиера (Джузепе) Конте и италианското председателство на Г-20, ще свикам глобална здрава среща на високо равнище догодина в Италия', заяви тя в първата си годишна реч за състоянието на съюза, която произнесе в Европейския парламент.

'Това ще покаже на европейците, че ЕС ги защитава', подчерта Фон дер Лайен.
Първата част от речта на председателката на ЕК беше посветена на ситуацията с пандемията, която по думите й, 'не показва тенденция към отслабване'.

Фон дер Лайен предожи съвместно разработване и разпределение на лекарства в рамките на общността и формиране на обща медицинска система.

Бюджетът на ЕС за възстановяването след пандемията все още не е одобрен от институциите на общността, но може да бъде използван за 'постигане на по-добър начин на живот за света през утрешния ден', каза председателката на ЕК.

Фон дер Лайен призова за европейски здравен съюз, тъй като страните членки се справиха с пандемията от COVID-19 неорганизирано.

'Трябва да гарантираме, че новата програма 'ЕС за здравеопазване' ще устои на изпитанията на времето', каза тя.

'Ваксиналният национализъм поставя животи в опасност, а сътрудничеството в разработването на ваксини ги спасява', каза още  председателката на Европейската комисия.

Франс прес отбелязва, че констатацията е била направена в обстановка на силна конкуренция в световен мащаб за откриването на ваксина за COVID-19.

'Пред тази обхванала света криза някои избират да се капсулират. Откриването на ваксина не е достатъчно. Трябва да следим за това гражданите на Европа и на целия свят да имат достъп до нея. Никой от нас няма да е в безопасност, докато всички не бъдем в безопасност', заяви Фон дер Лайен в речта си в Европейския парламент.

В Европейския съюз може да бъде създаден санкционен режим, аналогичен на американския 'закон Магнитски', и Европейската комисия вече е разработила предложения в тази насока, каза още Урсула фон дер Лайен.

'Тази институция неведнъж е приканвала да бъде въведен 'закон Магнитски'. Мога да заявя, че ще дадем предложения', каза Фон дер Лайен.

Председателят на Европейската комисия коментира и ситуацията в Беларус: 'Искам категорично да заявя, че Европейският съюз е на страната на хората, които излизат по улиците на Минск'.

Лидерите на политическите групи ще направят преглед на работата на Европейската комисия и ще очертаят визията си за приоритетите на ЕС.

Този ежегоден дебат за състоянието на Европейския съюз дава възможност на евродепутатите да упражняват контрол върху работата и плановете на Европейската комисия и да помогнат за определянето на бъдещите насоки на ЕС.

С всеки изминал ден намаляват шансовете за сключване на ново търговско споразумение с Великобритания, каза днес още председателката на Европейската комисия, цитирана от Ройтерс.

Тя предупреди Великобритания, че има 'много малко време' за одобряване на сделката до края на годината.

Фон дер Лайен отдели само няколко изречения на Брекзит, като се съсредоточи главно върху икономическото възстановяване след пандемията от новия коронавирус, както и върху инвестициите в дигиталната сфера и климатични проекти.

'С всеки изминал ден, шансовете за своевременно споразумение започват да избледняват', каза тя пред евродепутатите в своята реч, оформена в стила на годишното слово, произнасяно от американските президенти.

Председателката на Еврокомисията наблегна на това, че ЕС и Великобритания са договорили и ратифицирали сделката за развода си, и предупреди Лондон, че споразумението 'не може едностранно да бъде променяно, незачитано или превратно прилагано'.

'Това е въпрос на закон, доверие и добросъвестност Доверието е основата на всяко силно партньорство', подчерта Фон дер Лайен.

Тя цитира бившата британска министър-председателка Маргарет Тачър, че 'Обединеното кралство не нарушава договорите си. Това би било лошо за Великобритания, лошо за връзките с останалия свят и лошо за всеки бъдещ търговски договор', предаде Франс прес.

Урсула фон дер Лайен отправи остри критики срещу хомофобските политики на полското националистическо правителство, като каза, че в Европейския съюз 'няма място' за райони като обявените в Полша 'зони, свободни от ЛГБТ', предаде Ройтерс.

'Зоните, свободни от ЛГБТ, са зони, лишени от човечност. А те нямат място в нашия (Европейски) съюз', заяви Фон дер Лайен в годишната си реч Европейския парламент за състоянието на съюза.

'Нарушенията на върховенството на закона не може да бъдат толерирани', каза тя.
'Комисията ще предложи в скоро време стратегия, целяща да засили правата на ЛГБТ+ общността. Ще подкрепя взаимното признаване на семейните отношения в ЕС: ако сте родител в една страна, вие сте родител във всички страни', допълни Фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

Тя обяви също така, че ще представи план за борба с расизма и престъпленията, породени от омразата на расова, полова и сексуална основа.

'Време е да изградим един истински антирасистки съюз, осъждайки расизма, но също и действайки', каза Фон дер Лайен.

 Обменни курсове на БНБ за днес 27-09-2020

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.68113 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.14119 BGN
  • chf 1 CHF = 1.81129 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2020 BulNews.Net