Франция и Швеция потвърдиха, че Навални е отровен с "Новичок"

14-09-2020

Германското правителство обяви, че лаборатории във Франция и Швеция са потвърдили откритията му, че руският опозиционер Алексей Навални е 'отровен с нервен агент Новичок', предава Франс прес.

'Лаборатории във Франция и Швеция анализираха проби, взети от организма на руския опозиционер Алексей Навални, който е на лечение в берлинска болница, и потвърдиха отравяне с невротоксично вещество от рода на 'Новичок'. Резултатите вече са на разположение и потвърждават германските доказателства за отравяне с 'Новичок'. Подновяваме призива към Русия да изясни станалото', призова в комюнике Щефен Зайберт, говорител на кабинета на Ангела Меркел.

Той отбеляза още, че отравянето е 'тежко нарушение' на Конвенцията за забрана на химическите оръжия.

Германия предаде миналата седмица резултатите от тестовете на Навални на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

'Германското правителство не вижда причина да предава доказателствата директно на Русия', заяви пред журналисти заместник-говорителката на германското правителство Мартина Фиц.

Навални, който е на 44 години, бе приет в берлинската болница 'Шарите', два дни след като се почувства зле по време на вътрешен полет в Русия на 20 август, припомня ДПА.Обменни курсове на БНБ за днес 27-09-2020

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.68113 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.14119 BGN
  • chf 1 CHF = 1.81129 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2020 BulNews.Net