Спасителни екипи претърсват изпепелени до основи от пожарите в САЩ градчета

13-09-2020

В ход е спасително-издирвателна операция в няколко опожарени до основи от огнената стихия американски градчета. Сезонът на пожарите в страната тази година започна по-рано от обичайното и до момента пламъците са изпепелили площ с размерите на щата Ню Джърси. От началото на август жертвите са най-малко 26, но вероятно броят им ще нарасне тъй като десетки са обявени за изчезнали.

Смъртоносните пожари бушуват по западното американско крайбрежие – основно в щатите Орегон, Калифорния и Вашингтон през последните три седмици. След 4 дни на неистови жеги и силни ветрове, които допълнително разпалват пламъците, свеж полъх и влага от Тихия океан донесоха леко облекчение на хилядите огнеборци.
Губернаторът на Орегон Кейт Браун, която преди дни издаде задължителна заповед за евакуация на живеещите в застрашените от пламъците райони, заяви, че дузини хора в три окръга на щата все още се водят за изчезнали.

За поне едно от големите огнища на пожарите в Орегон – така нареченият пожар Алмеда, който е и най-опустошителният, се предполага, че е умишлено запален.

В щата Вашингтон към момента огнеборците се опитват да овладеят 15 мащабни огнища. В Калифорния, където горят най-малко 28 заплашителни огнени стихии, пожарникарите бяха леко подпомогнати в усилията си от по-влажния въздух, нахлул от към Пасифика.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net