Учени откриха как да разширят наблюдението на космическите отпадъци

07-08-2020

Учени са открили начин да наблюдават на дневна светлина космическите отпадъци, които представляват заплаха за действащите спътници, предаде „Франс прес“, като се позова на публикация в списание „Нейчър къмюникейшънс“.

Новият метод за наблюдение се основава на лазерна телеметрия от оптичните наземни станции за наблюдение. Тази техника обаче е приложима само за няколко часа привечер, когато наблюдателната станция на Земята е в тъмнина, но отломките все още са осветени от Слънцето.

Изследователи от Австрия съобщиха обаче, че са успели да разширят този прозорец за наблюдение, като използват комбинация от телескоп, детектор и филтър, за да увеличат контраста между обектите и небето. Благодарение на това е възможно космическите отпадъци да се следят 22 часа дневно, вместо настоящите шест.

„Това ще е от съществена полза за бъдещи мисии за отстраняването им или за подобряване на орбиталните прогнози в случай на предупреждение за сблъсък“, каза съавторът на изследването Михаел Щайндорфер от Австрийската академия на науките.

Близо 9 хиляди сателита са изведени в орбита от 1957 г. насам. Според американските военни около 23 хиляди обекта с големина над 10 сантиметра обикалят около Земята с повече от 20 хиляди километра в час. При тази скорост всеки сблъсък може да унищожи който и да било спътник и да създаде още повече отломки.

 Обменни курсове на БНБ за днес 25-09-2020

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.68113 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.14119 BGN
  • chf 1 CHF = 1.81129 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2020 BulNews.Net