Github блокира популярното приложение Popcorn Time

09-05-2020

Популярният хостинг на ИТ проекти Github блокира няколко хранилища на приложението Popcorn Time, предназначени за безплатно търсене и гледане на видеоклипове в мрежата. Решението е взето от администраторите на услугата след жалба за нарушаване на авторски права от Американската асоциация на кино компаниите (MPAA), представляваща бизнес интересите на големите филмови производители.

Popcorn Time е програма, която комбинира функциите на торент клиент и медиен плейър. Приложението предлага опростен интерфейс в стила на съвременните онлайн киносалони като Netflix. То позволява на потребителите да намират филми и телевизионни предавания в различни торент мрежи с няколко кликвания и да ги гледат, без да чакат пълното им изтегляне.

В резултат на иска, на 4 май отпадна достъпът до уеб страниците на споменатите хранилища. Github обяви тяхната недостъпност, поради изискването за изтриване в съответствие с разпоредбите на DMCA. Платформата се позова също на собствената си политика за премахване на съдържание и посъветва потребителите да обжалват в случай на несъгласие с предприетата мярка.

Причина за искането за блокиране на хранилища е присъствието в изходния код на проекта на адресите на сайтове и торент тракери, съдържащи пиратски копия на материали, принадлежащи на членове на MPAA. Тоест, според представители на асоциацията, наличието на изходния код на Popcorn Time в публичното пространство допринася за нарушаване на авторските права на членовете му.

Представител на Popcorn Time заяви, че компанията е изпратила искане за отговор до Github, собственост на Microsoft, и очаква деблокиране на хранилищата след 10 дни. Според разработчиците, тези хранилища не съдържат материали, нарушаващи авторски права.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net