ЕС може да принуди Apple да добави USB Type-C в iPhone

15-01-2020

Повече от десетилетие представители на Европейската комисия настояват за стандартизация на интерфейсите за зареждане на мобилни устройства. Изглежда, че скоро може да има окончателно решение по този въпрос.

Някои членове на Европейския парламент призоваха Комисията да предприеме регулаторни мерки, които задължават всички доставчици на смартфони да приемат единен метод за зареждане, съобщи Gizmochina.

Европейският комисар по енергетиката Марос Сефкович обяви, че Комисията планира да разгледа „законодателния подход” за решаване на проблема. Очаква се гласуване по този въпрос на едно от следващите заседания.

Ако европейските законодатели наложат стандартизацията, Apple ще бъде принудена да използва интерфейс USB Type-C за зареждане на iPhone смартфоните, продавани в ЕС, за сметка на Lightning.

Въпреки че не всички производители са възприели единен метод на зареждане, броят на интерфейсите, използвани в съвременните смартфони, намаля от няколко десетки на три. Това са USB Type-C, micro-USB и Apple Lightning.

Желанието да се стандартизират интерфейсите за зареждане на мобилните джаджи се обяснява не само с желанието да се улесни животът на обикновените потребители. Европейският парламент смята, че наличието на различни стандарти води до генериране на „електронен боклук”.

Намерението на европейските законодатели да задължат производителите на смартфони да приемат единен метод на зареждане все още не е коментирано от представители на Apple.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net