Русия е започнала серийно производство на хиперзвуковия комплекс "Авангард"

28-12-2019

В Русия е започнало серийно производство на ракетния комплекс с хиперзвуков планиращ блок „Авангард“.  Това съобщи руският заместник-министър на отбраната Алексей Криворучко в интервю за печатния орган на военното ведомство „Красная звезда“.

Вчера министърът на отбраната Сергей Шойгу доложи на президента Владимир Путин, че първият ракетен полк, въоръжен с най-новите комплекси „Авангард“ е застъпил на бойно дежурство. Шойгу определи събитието като „знаменателно“:

„Тази сутрин в 10 часа беше поставен на бойно дежурство ракетният комплекс със стратегическо предназначение „Авангард“. Поздравявам всички нас с това знаменателно събитие и за страната, и за въоръжените сили“.

Руските военни твърдят, че ракетите на комплекса „Авангард“ развиват хиперзвукова скорост, остават неуловими за всички системи за противоракетна отбрана и могат да променят посоката и височината си.

На годишното заседание на разширената колегия на министерството на отбраната във вторник Владимир Путин нарече „Авангард“ оръжие на бъдещето. Той съобщи, че делът на новите оръжия в руските стратегически сухопътни, морски е военновъздушни сили е достигнал 82%. 

 Обменни курсове на БНБ за днес 15-08-2020

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.65566 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.16898 BGN
  • chf 1 CHF = 1.8187 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2020 BulNews.Net