Космическа капсула "Старлайнър" не успя да се скачи с Международната космическа станция

23-12-2019

Космическата капсула 'Старлайнър' на 'Боинг' кацна на полигона Уайт сендс в Ню Мексико, след като не успя да се скачи с Международната космическа станция (МКС), предадоха световните информационни агенции.

И трите основни парашута се отвориха на 1600 м височина, след като издържаха на изгарящата топлина от влизането в атмосферата при скорост 25 пъти по-голяма от скоростта на звука. След това се отвориха и въздушните възглавници за омекотяване на удара.

'Поздравления, 'Старлайнър' - казаха от контролната зала на мисията, като нарекоха кацането успешно.

Заедно със 'Старлайнър' на земята се върнаха и коледните подаръци за екипажа на МКС.

'Старлайнър' е първият американски пилотиран кораб, който каца на сушата. Предишните космически капсули на НАСА се спускаха на вода. Капсулата 'Дракон' на 'Спейс Екс' също се спуска в океана.

Изпитателният полет на новия космически кораб продължи два дена, а по програма трябваше да е 8-дневен. Капсулата не успя да застане на планирана орбита след успешното изстрелване в петък и затова 'Боинг' се отказа от скачването с МКС.

Корабът беше изстрелян изпитателно с манекен на мястото на командира от Кейп Канаверал във Флорида. Той не достигна планираната височина, но остана на стабилна орбита.

Причината за неуспеха беше грешка в таймера на 'Старлайнър', който не е бил в синхрон с часовника на ракетата 'Атлас V'. Това е предизвикало по-бързо изчерпване на горивото, обясни директорът на НАСА Джим Брайдънстайн в петък. 

Автопилотът е налагал смяна на позицията и така корабът е изразходвал повече гориво, за да се ориентира. Сигналите от командната зала първоначално не са достигали до кораба. След това инженерите са успели да пренастроят часовника. 'Боинг' още проверява причината за грешката.

В подобна ситуация, ако имаше хора в капсулата, вместо манекен, те щяха да са в безопасност, заяви Джим Брайдънстайн на пресконференцията в петък. Астронавтите биха могли да поемат контрола и да коригират грешката.

Засега не е известно как този провал ще се отрази на продължението на програмата.

След като се отказа от скачване с МКС, целта на 'Боинг' стана да върне кораба на земята.

Вместо хора на командирското място в 'Старлайнър' седеше манекенът Роузи. По него имаше много сензори, предназначени да отчитат налягането, което би изпитал човек. Полетът беше репетиция за пилотиран дебютен вариант през лятото на 2020 г. Той трябваше да провери основните системи на космическия кораб.

Местата в капсулата са седем, но обикновено в нея ще летят четирима или петима астронавти. Височината й е 5 м, диаметърът 4,5 м, а теглото 13 т.

Това беше шансът на 'Боинг' да догони конкурента 'Спейс Екс', който също има договор с НАСА и направи успешен подобен изпитателен полет през март. 'Спейс Екс' трябва да тества само аварийните системи, преди да изстреля капсулата 'Дракон' с двама астронавти вероятно през пролетта.

Директорът на НАСА Джим Брайдънстайн каза миналата седмица, че подобна конкуренция е необходима за намаляване на цената и насърчаване на иновациите.

След като совалките бяха изтеглени от употреба преди девет години, НАСА разчита за превоз до МКС на руските кораби.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83853 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2902 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01778 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net