Индия ще пробва да се свърже с модула "Викрам" на Луната още 14 дни

08-09-2019

Индийската организация за космически изследвания ще продължи опитите да установи връзка с модула 'Викрам' на Луната още 14 дни, съобщи ТАСС.

Връзката със спускаемия модул 'Викрам' беше изгубена в събота през нощта през заключителния етап от кацането на Луната. Причина за това са допуснати грешки.

Кайласавадив Сиван - ръководителят на Индийската организация за космически изследвания, заяви, че мисията 'Чандраян 2' общо е успешна въпреки загубата на спускаемия модул, защото орбиталната сонда ще може да работи седем години, а не една, както беше планирано, тъй като разполага с допълнително гориво.

Орбиталният модул ще изучава еволюцията на Луната, ще снима повърхността й, ще търси вода и ще картографира регистрираните минерали. В събота от Индийската организация за космически изследвания допуснаха, че е възможно 'Викрам' да не се е разбил, а да е кацнал меко в автоматичен режим, защото до загубата на връзка всичко е преминавало по график.
Спускаемият модул 'Викрам' трябваше да достави на лунната повърхност 27-килограмовия роувър 'Прагиян', който трябваше да функционира един лунен ден (14 земни денонощия), за да изследва вече открити водни депозити.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net