Изтекли телефоните на 400 млн. потребители на Facebook

05-09-2019

Огромен брой телефонни номера на потребители на Facebook са били достъпни свободно в интернет. Става въпрос за 419 милиона телефонни номера, съобщи TechCrunch.

Цялата информация е съхранявана в няколко бази данни, хоствани на незащитен сървър. Това означава, че всеки е могъл да получи достъп до тази информация. По-късно базите данни са изтрити от сървъра.

Сървърът е съхранявал данни на 133 милиона потребители на Facebook от САЩ, 18 милиона от Обединеното кралство и повече от 50 милиона от Виетнам. Всеки запис съдържал уникален идентификатор на потребителя във Facebook и неговия телефонен номер, посочен в акаунта. Някои записи са включвали потребителски имена, пол и информация за местоположение.
Саням Джаин, изследовател по информационната сигурност и член на фондацията GDI, първи открива потребителските данни от Facebook. Говорител на социалната мрежа уточнява, че телефонните номера са взети от публично достъпните акаунти на потребителите, преди да бъдат променени настройките за поверителност.

Според него, откритите данни са остарели, тъй като за събирането им е използвана функция, която понастоящем не е налична. Експертите на Facebook не са открили доказателства за хакване на потребителски акаунти.

Неотдавна в САЩ приключи разследване на поредния инцидент, свързан с поверителни данни на потребители на Facebook. След процеса Федералната търговска комисия глоби Facebook с рекордната глоба от 5 милиарда долара.

 Обменни курсове на БНБ за днес 03-06-2020

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.74721 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.19596 BGN
  • chf 1 CHF = 1.81213 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2020 BulNews.Net