Индия се готви за втората си лунна мисия

12-07-2019

Индия се готви да направи огромен скок в космическата си програма и да затвърди мястото си сред водещите космически сили в света с втората си непилотирана мисия до Луната, съобщават АП и АФП. Този път целта на Индия е да позиционира луноход близо до неизследвания Южен полюсна естествения спътник на Земята.

Индийската организация за космически изследвания планира да изстреля апарата 'родно производство' 'Чандраян-2' в понеделник. По график кацането на Луната трябва да се осъществи на 6 или 7 септември.

Целта на мисията на стойност 141 млн. долара ще бъде да анализира минерали, да картографира лунната повърхност и да търси вода. 'Дръзката ни цел е да стигнем там, където не е успявала никоя друга страна', се посочва в изявлението, направено от Индийската организация за космически изследвания.·

                          Индия изведе в орбита 104 сателита

Мисията 'Чандраян-2' ще стартира от космодрума на остров Шрихарикота в понеделник в 2.51 ч. местно време (неделя в 21.21 ч. по Гринуич). Орбитиращият апарат, спускаемият модул и луноходът ще бъдат изстреляни с най-мощната индийска ракета-носител GSLV-MkIII - еквивалент на европейската 'Ариана 4'. 15-те минути от финалното спускане на лендъра 'Викрам', който трябва да се позиционира върху високо плато между кратерите Манцини С и Симпелий N, ще бъдат 'най-инфарктни', тъй като страната досега не е предприемала толкова сложна мисия, отбелязва директорът на Индийската организация за космически изследвания.

Амбициозният план на страната във възобновената космическа надпревара ще бъде задействан пет дни преди САЩ да отбележат 50-годишнината от стъпването на хора на Луната с мисията 'Аполо 11'. Понастоящем САЩ работят над плановете си да изпратят пилотирана мисия до лунния Южен полюс през 2024 г. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net