JAXA и Toyota с луноход за астронавти без скафандри (Видео)

18-03-2019

Японската космическа агенция JAXA и компанията Toyota започват съвместен проект за създаване на луноход, който ще предложи важни предимство спрямо подобни апарати, използвани от американските астронавти при кацане на Луната.

Бъдещият космически луноход ще има херметична кабина с обем 13 кубически метра, в която астронавтите ще могат да свалят скафандрите. Концепцията на лунохода предвижда екипаж от двама души, с възможност за разширение до четирима.

Луноходът е дълъг 6 метра, широк 5,2 метра и висок 3,8 метра. Шестте колела се задвижват от електромотори, като енергията за тях ще постъпва от горивни клетки. От публикувания видеоклип се вижда, че апаратът е снабден с гъвкав слънчев панел.

Този своеобразен лунен автомобил ще изминава с едно зареждане на гориво разстояние от 10 хиляди километра, което е почти колкото дължината на лунния екватор, докато при мисиите Apollo луноходите можеха да изминат само няколко десетки километра.

При успешна реализация на проекта, апаратът ще бъде изпратен на земния спътник през 2029 г. Предполага се, че Япония ще извършва пилотируеми мисии на Луната с помощта на орбиталната станция „Lunar Orbital Platform-Gateway“, която също е в процес на планиране и подготовка. С този проект са ангажирани също американската компания Lockheed Martin и руската РКК „Енергия“.

 Обменни курсове на БНБ за днес 25-02-2020

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80794 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.33301 BGN
  • chf 1 CHF = 1.84512 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2020 BulNews.Net