Невронната мрежа на DeepMind победи професионални играчи на StarCraft II

27-01-2019

Изкуственият интелект AlphaStar, създаден от DeepMind (собственост на Alphabet Inc.), победи двама професионални играчи в най-предизвикателната игра - стратегия в реално време (RTS) - StarCraft II, съобщава сайтът на компанията.
След 10 поредни загуби, професионалистите все пак успяват да спечелят срещу изкуствения интелект.
Срещите се проведоха при условия на професионален мач на състезателна карта и без никакви игрови ограничения.
Срещите на алгоритъма с двама професионални играчи - Дарио Вунш (Dario 'TLO' Wünsch) и Гжегож Коминч (Grzegorz 'MaNa' Komincz) - се проведоха през декември, но тази седмица, на 24 януари, се проведе последният двубой.
Преди това алгоритмите на DeepMind победиха най-силния играч на Го и прогнозираха формата на протеин много по-добре от професионалните биолози. Но във всеки от тези случаи изкуственият интелект разполагаше с цялата налична информация. 
Въпреки че имат значителни успехи във видеоигри като Atari, Mario, Quake III Arena Capture the Flag и Dota 2, досега на AI технологиите им бе трудно да се справят със сложността на StarCraft.
В случая на стратегическа игра в реално време като StarCraft II, всичко е различно - това е игра със скрита информация. Машината не може да предскаже действията на играча, така че трябва да се адаптира към неговите маневри.
Необходимостта от балансиране на краткосрочните и дългосрочните цели и адаптирането към неочаквани ситуации представлява огромно предизвикателство за системите AI, които често са не толкова гъвкави. Овладяването на този проблем изисква пробиви в няколко изследователски предизвикателства на AI, включително:
1. Теория на игрите: StarCraft е игра, в която, както и в 'камък, ножица, хартия', няма една най-добра стратегия. Като такъв, процесът на обучение на AI трябва непрекъснато да изследва и разширява границите на стратегическите знания.
2. Несъвършена информация: За разлика от игри като шах или Го, където играчите виждат всичко, важната информация е скрита от играча на StarCraft и трябва да бъде откривана активно.
3. Дългосрочно планиране: Подобно на много проблеми от реалния свят причинно-следственият ефект не е мигновен. Действията, предприети в началото на играта, може да не се изплатят дълго време.
4. Реално време: За разлика от традиционните настолни игри, в които играчите се редуват с ходовете си, играчите на StarCraft трябва да изпълняват действията си непрекъснато, докато трае играта.
5. Голямо пространство за действие: Стотици различни единици и сгради трябва да бъдат контролирани наведнъж, в реално време, което води до комбинаторно пространство от възможности. Освен това действията са йерархични и могат да бъдат модифицирани и допълнени. 
Благодарение на тези огромни предизвикателства, StarCraft се очертава като „голямо предизвикателство” за изследванията на изкуствения интелект.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net