Xiaomi купи дял във водещ производител на телевизори

09-01-2019

Сделка на Xiaomi потвърждава амбициите на компанията към пазара на телевизори. Известна най-вече със своите смартфони и фитнес гривни, китайската компания се позиционира в последните години успешно и на ТВ пазара.
По информация от фондовата борса в Шънджън, Xiaomi е придобила 65,2 млн. акции на производителя на битова електроника TCL, като по този начин вече притежава дял от 0,48% в третия по големина доставчик на телевизори в света.
След новината за сделката акциите на TCL поскъпнаха с 4%, а пазарната капитализация на компанията достигна $36 млрд. В края на миналата година TCL и Xiaomi подписаха и споразумение за стратегическо сътрудничество, вкл. за изследвания и разработки в областта на смарт устройствата.
В рамките на партньорството двете компании ще интегрират умните продукти на TCL (на първо място – телевизорите) в екосистемата на Xiaomi. Не са изключени също съвместни инициативи в разработката на хардуерни продукти.
Сделката от декември се вписва в плановете на шефа на Xiaomi Леи Джун, според когото в бъдеще основните приходи на компанията ще идват не от смартфоните, както е в момента, а от интернет услугите – в частност, мобилни игри, платежни услуги, платено съдържание за свързани устройства и др.
Що се отнася до пазара на телевизори, третото тримесечие на 2018 г. очерта сегмента „смарт ТВ” като един от най-печелившите за Xiaomi наред със смартфоните. Компанията вече е в Топ 10 при доставчиците на телевизори в света.Обменни курсове на БНБ за днес 26-06-2019

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.71745 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.18565 BGN
  • chf 1 CHF = 1.76074 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2019 BulNews.Net