Китайски апарат кацна на обратната страна на Луната

03-01-2019

Китайски космически апарат успешно кацна на обратната страна на Луната. Подобна мисия не е осъществявана досега. Апаратът 'Чанъе-4' вече изпрати първия сигнал от 'тъмната' страна на Луната.
Така изглежда обратната страна на Луната - територия, малко позната на хората. 'Чанъе-4' 'стъпи' там около 10,30 часа пекинско време.
Апаратът кацна близо до Южния полюс на Луната, в кратер на басейн с диаметър около 2 500 километра и дълбочина 12 километра.
При различни космически мисии са правени снимки на обратната страна на Луната, но досега апарат не е кацал на нея. Причините са две.
Сун Джехоу, гл. дизайнер към Китайската Лунарна програма: Първо - кацането на обратната страна на Луната е много трудно. И второ е осъществяването на комуникация със Земята.
Пряка връзка между обратната страна на Луната и Земята все още не е възможна. Сега комуникацията се осъществява през сателита 'Мостът на свраката', който Китай изстреля през май. Той е позициониран в орбита на Луната и той обменя заповедите и данните между наземните служби и Чанъе.
Далечната страна на Луната е с много по-стара и дебела кора от близката, с повече и по-дълбоки кратери. Специален ровър ще изследва терена. Най-интересният научен експеримент по време на китайската мисия ще бъде доставянето на голям контейнер със семена и яйца на насекоми.
Китайска лунна програма ще продължи с апарата 'Чанъе-5'. По време на мисията тогава трябва да бъдат доставени лунни мостри до Земята.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net