Калифорния готви данък на текстовите съобщения

16-12-2018

Калифорния скоро може да осъмне с нов данък – върху текстовите съобщения, изпращани през мобилните телефони. Новото предложение все още е доста неясно и повдига ред въпроси, но със сигурност вече запали недоволство у мнозина.

Целта на новата наредба, според предложението, е да се финансират телекомуникационни услуги за нискодоходните групи от населението. Данъкът ще компенсира загубените приходи от спада на традиционната гласова телеком услуга.

По данни на регулатора, публикувани в phys.org, приходите на операторите от гласови услуги са спаднали до 11,3 милиарда долара през 2017 г., в сравнение с 16,5 милиарда долара през 2011 г.

Предложението бе подадено от Комисията за комунални услуги в Калифорния (CPUC). Този орган регулира работата на комуникационните оператори, както и на доставчиците на енергийни, водни и транспортни услуги.

Засега не е ясно кой точно ще плаща данъка – дали изпращача на текстово съобщение, получателя, или и двамата. Не е ясно и как ще се подхожда към получаването и изпращането на съобщение от други щати и страни.

Ясно е обаче, че данъкът се отнася само за класическите текстови съобщения – SMS и MMS. За разлика от другите съобщения, които се изпращат през различни приложения, тези два вида минават директно през мрежата на мобилния оператор, през специално приложение за целта.
Няма да има данък за съобщенията през WhatsApp, Facebook Messenger, Apple iMessage, Google Hangouts, Snapchat и други подобни. Тези приложения използват интернет за преноса на съдържането си, което е различен начин на предаване в сравнение с традиционните текстови съобщения.

Най-голямо недоволство в проекта обаче предизвика клаузата, според която данъкът се въвежда със задна дата – за период от 5 години назад. Окончателното решение се очаква през януари 2019 г.

Източник: TechNews.bgОбменни курсове на БНБ за днес 15-11-2019

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.77851 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 1.7988 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2019 BulNews.Net