Технологии  /  технологии

НАСА потвърди успешното кацане на Марс
27-11-2018
Статия технологии

НАСА потвърди успешното кацане на Марс на космическия апарат 'ИнСайт'. Мисията ще продължи две години, а целта е да се изследва подробно Червената планета.
След близо седем месеца и след рисковано прекосяване на атмосферата на червената планета космическият апарат 'ИнСайт' кацна на повърхността на Марс. Новината предизвика бурни реакции в контролния център на НАСА в Пасадина, щата Калифорния.
Малко след кацането сондата изпрати първата си снимка от повърхността на Марс, с мъглив образ, вероятно заради облака прах от кацането.
НАСА не е спускала апарат на Марс от шест години. Предишният апарат, който кацна на Червената планета бе 'Кюриосити'.
Сред задачите на новия апарат е да се измери вътрешната температура на планетата. 'ИнСайт' пренася и сеизмометър, за да провери за първи път дали на Марс има трусове. Друг инструмент ще проследи въртенето на планетата спрямо оста и изместването ѝ, за да бъде разбрано какви са размерът и съставът на ядрото ѝ. Преди научните инструменти да бъдат инсталирани, ще минат поне 10 седмици. Топлинната сонда ще заработи след още няколко седмици.
Космическият апарат 'ИнСайт' тежи 385 кг. Мисията е с бюджет 1 милиард долара. В нея участват също учени от Франция, Германия и други европейски държави.Етикети:

НАСА, Марс