НАСА потвърди успешното кацане на Марс

27-11-2018

НАСА потвърди успешното кацане на Марс на космическия апарат 'ИнСайт'. Мисията ще продължи две години, а целта е да се изследва подробно Червената планета.
След близо седем месеца и след рисковано прекосяване на атмосферата на червената планета космическият апарат 'ИнСайт' кацна на повърхността на Марс. Новината предизвика бурни реакции в контролния център на НАСА в Пасадина, щата Калифорния.
Малко след кацането сондата изпрати първата си снимка от повърхността на Марс, с мъглив образ, вероятно заради облака прах от кацането.
НАСА не е спускала апарат на Марс от шест години. Предишният апарат, който кацна на Червената планета бе 'Кюриосити'.
Сред задачите на новия апарат е да се измери вътрешната температура на планетата. 'ИнСайт' пренася и сеизмометър, за да провери за първи път дали на Марс има трусове. Друг инструмент ще проследи въртенето на планетата спрямо оста и изместването ѝ, за да бъде разбрано какви са размерът и съставът на ядрото ѝ. Преди научните инструменти да бъдат инсталирани, ще минат поне 10 седмици. Топлинната сонда ще заработи след още няколко седмици.
Космическият апарат 'ИнСайт' тежи 385 кг. Мисията е с бюджет 1 милиард долара. В нея участват също учени от Франция, Германия и други европейски държави.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net