Технологии  /  технологии

AI нарисува картина за близо половин милион долара
27-10-2018
Статия технологии

Ще измести ли изкуственият интелект художниците? Картина, нарисувана с помощта на AI, беше продадена за 432 хиляди долара в аукцион, при стартова цена от само 10 000 долара.
Технологичното творение е портрет на Едмонд Белами, а продажбата е реализирана в аукциона Christie’s. Това всъщност е и първата сделка с картина, създадена от изкуствен интелект.
Първоначално се очакваше, че картината ще намери своя нов собственик срещу сума от 7 000 до 10 000 долара, но в крайна сметка портретът е продаден за умопомрачителните 432 000 долара, съобщи Engadget.com.
Произведението „Портрет на Едмонд Белами“ е в състава на серия от 11 платна, генерирани от алгоритмите на изкуствения интелект „Generative Adversarial Networks“ (GAN), който е рожба на парижкия екип Obvious. За обучение на алгоритъма разработчиците са използвали 15 000 портрета, нарисувани в периода от XIV до XX век.
Една част от програмата е анализирала изходните данни , за да създаде собствени образи на тяхна база, а друга част е откривала разлики между произведенията, създадени от хора, и тези, генерирани с изкуствен интелект. Ако втората част от програмата не може да намери разлики, резултата от работата на първата част се счита за достатъчно добър.

Източник: TechNews.bg