Инцидент с ракетата-носител Съюз МС-10, екипажът се приземи аварийно

12-10-2018

Аварийно кацане на астронавти от Международната космическа станция. При инцидент с ракетата-носител Съюз МС-10, двучленният екипаж на кораба, състоящ се от руснак и американец, се приземи в Казагхстан.
Инцидент при изстрелването на ракетата-носител Съюз МС-10 предизвика аварийно кацане на екипажа й, състоящ се от двама астронавти. Руснакът Алексей Овчинин и американецът Ник Хейг, които е трябвало да достигнат до Международната космическа станция, но са се приземили аварийно на космодрума Байконур в Казахстан. НАСА съобщава, че и двамата са невредими и се чувстват добре.
Вицепремиерът на Русия Юрий Борисов коментира инцидента, като заяви, че подобни случаи са нормални.

Юрий Борисов – зам.министър-председател на Русия:
„Разбира се, че ситуацията е много неприятна. Но такива инциденти има в историята на космическите програми. От друга страна, инцидентът показа, че спасителната система работи, а това е много важно.“

Борисов добави, че се надява, че САЩ ще проявят разбиране във връзка с инцидента.

Юрий Борисов – зам.министър-председател на Русия:
„Трудно е да коментирам съвместната дейност със САЩ. Както знаете, има много трагични случаи в историята на Международната космическа станция. Това е високотехнологична индустрия, в която има много рискове. Затова и нашите астронавти получават голямо признание, защото те рискуват живота си. Мисля, че САЩ трябва да проявят разбиране в случая. Разбира се, няма да крием никаква информация относно причините за инцидента.“

Все още не ясно какво е предизвикало аварийното кацане. Изстрелването на ракетата, която преди полета е била тествана за изправност, е било ръководено от руския ветеран космонавт Овчинин. Американецът Ник Хейг е излизал за първи път в космическото пространство.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net