Технологии  /  технологии

Израел първа направи мисия с изтребител F-35
22-05-2018
Статия технологии

Израел стана първата страна в света, която извърши мисия с американския изтребител F-35. Това заяви командващият Военновъздушните сили на еврейската държава Амикам Норкин в социалната мрежа Туитър. Самолетите вече са приети на въоръжение и участват в бойни мисии. Не се знае още за какви точно мисии са били използвани най-новите многоцелеви изтребители на израелската военно-въздушна авиация. Миналата година страната приключи процедура по въоръжаване със самолетите и започна да ги използва в учения.

Израел е закупил е от Съединените Щати 50 изтребителя Ф-35, но засега са доставени около 10. Всеки един от тях струва около 100 милиона долара. Самолетите са конструирани по технологията „стелт“ и могат да носят ядрени бойни заряди.

По-рано този месец израелската военно-въздушна отбрана нанесе удари по ирански цели в Сирия, в отговор на ракетен обстрел в Голанските възвишения – сирийски територии, окупирани от Израел. По време на израелската атака в Сирия бяха обстреляни ирански военен лагер на север от столицата Дамаск, оръжейни складове и други позиции на джихадистката групировка „Ал Кудс“.