Технологии  /  технологии

Роскомос ще покрие Земята със сателитен интернет
12-05-2018
Статия технологии

Руската държавна компания Роскосмос планира да изгради спътникова система за достъп до интернет, която ще покрие цялата планета. Проектът ще бъде представен официално на 22 май т.г., според съобщения в руските медии.

Амбицията на Роскосмос е да конкурира аналогичните западни проекти – OneWeb Satellites на Airbus и OneWeb, O3b на SES, както и Starlink, развиван от космическата компания SpaceX на Илон Мъск, съобщи РИА Новости.

В официалното изявление се посочва, че на 22 май ще бъде представен „проект за създаване на национална система за покритие на територията на Земята с високоскоростен достъп до интернет и обезпечаване на непрекъснат канал за връзка за нуждите на безпилотния транспорт, интернет на нещата и защитеното предаване на данни“.

В следващите две години в реализацията на проекта ще бъдат инвестирани 299 млрд. рубли, като в най-скоро време – до юни т.г. – се очаква сформиране на консорциум с участието на Роскосмос, Внешекономбанк и други организации. Към края на 2020 г. трябва да бъде завършен първият етап на проекта, свързан с разработка и производство на прототипни компоненти на системата.

От Роскосмос подчертават, че със създаването на национална система за достъп до интернет, компанията не се отказва от по-нататъшно сътрудничество с международни партньори в рамките на OneWeb. Проектът на Роскосмос ще допълни системата OneWeb и се явява следващ етап в развитието на руските космически комуникационни системи.