Роскомос ще покрие Земята със сателитен интернет

12-05-2018

Руската държавна компания Роскосмос планира да изгради спътникова система за достъп до интернет, която ще покрие цялата планета. Проектът ще бъде представен официално на 22 май т.г., според съобщения в руските медии.

Амбицията на Роскосмос е да конкурира аналогичните западни проекти – OneWeb Satellites на Airbus и OneWeb, O3b на SES, както и Starlink, развиван от космическата компания SpaceX на Илон Мъск, съобщи РИА Новости.

В официалното изявление се посочва, че на 22 май ще бъде представен „проект за създаване на национална система за покритие на територията на Земята с високоскоростен достъп до интернет и обезпечаване на непрекъснат канал за връзка за нуждите на безпилотния транспорт, интернет на нещата и защитеното предаване на данни“.

В следващите две години в реализацията на проекта ще бъдат инвестирани 299 млрд. рубли, като в най-скоро време – до юни т.г. – се очаква сформиране на консорциум с участието на Роскосмос, Внешекономбанк и други организации. Към края на 2020 г. трябва да бъде завършен първият етап на проекта, свързан с разработка и производство на прототипни компоненти на системата.

От Роскосмос подчертават, че със създаването на национална система за достъп до интернет, компанията не се отказва от по-нататъшно сътрудничество с международни партньори в рамките на OneWeb. Проектът на Роскосмос ще допълни системата OneWeb и се явява следващ етап в развитието на руските космически комуникационни системи.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net