НАСА изстрелва в Космоса нов сателит ловец на екзопланети

18-04-2018

НАСА обяви предстоящо изстрелване в орбита на новия си ловец на екзопланети – сателита ТЕС (транзитно сателитно изучаване на екзопланети). Той ще поеме на двугодишна изследователска мисия за откриване на непознати светове отвъд Слънчевата система. ТЕС използва модерни камери с широкофокусни обективи, за да сканира 200 000 от най-ярките звезди около Слънцето в търсене на екзопланети – подобни на Земята като размери или газови гиганти. Основните търсения ще бъдат съсредоточени върху онези небесни тела, които периодично блокират част от светлината на своите звезди – събития, наречени транзити. Сателитът ще открива точно тези потапяния в яркостта на звездите и после ще определя размера и орбитата на тези екзопланети.

Пол Херц – астрофизик от НАСА :
„Тес ще търси планети около други звезди и ще наблюдава лекото им потапяне в яркостта на звездата, докато планетата минава пред нея. Това ще ни покаже кои звезди трябва да наблюдаваме и кои планети да изучаваме по-подробно, насочвайки към тях по-големи телескопи, като космическия телескоп “Джеймс Уеб”.

Тес сам по себе си няма да открие следи от живот извън Земята. Но ще ни помогне да определим накъде да насочим по-големите телескопи. Апаратът, който е разположен в космическия център Кенеди в Кейп Канаверал, Флорида, тежи около 320 кг и носи около 45 кг гориво на борда си. Ракета носител Фалкон 9 ще изведе сателита в орбита.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net