Фейсбук разкри, че са взети данните на 87 милиона души

05-04-2018

Данните на 87 милиона души са изтекли от профилите им във Фейсбук, с помощта на компанията 'Кеймбрдиж Аналитика'. Досега се твърдеше, че обект на разкриване на лични данни са 50 милиона души. Вече се говори и за засегнати потребители и в Европа, не само в САЩ. В конферентен разговор с журналисти Марк Зукърбърг отново призна, че компанията е допуснала огромна грешка.
Повече от час - толкова продължи импровизираното интервю на Марк Зукърбърг. Няма как, когато изграждаш нещо като Фейсбук, което няма аналог и е безпрецедентно, да не объркаш нещо, каза Зукърбърг.
Марк Зукърбърг, изпълнителен директор на Фейсбук: Не сме направили достатъчно, за да предотвратим злоупотреби и да обмислим как хората могат да използват инструментите ни и за да вредят. И това се отнася за фалшиви новини, повлияване на избори, реч на омразата, както и за хората, които правят софтуера и за опазването на личните данни. Не си дадохме сметка колко голяма е нашата отговорност, и това беше огромна грешка. Това беше моя грешка.
Скандалът гръмна след като стана ясно, че компанията за политически консултации 'Кеймбридж Аналитика' е използвала неправомерно данните на милиони хора, събрани от Фейсбук.

Голяма част от пропуските са отстранени, но експерти предупреждават - новите правила обясняват как и защо се събират данните, но това не променя факта, че те се събират. Фейсбук премахва и търсенето по телефон или мейл, след като се оказа, че и тази информация е била достъпна за компаниите, ползващи платформата.
И докато Зукърбърг отговаряше на въпроси, от 'Кеймбридж Аналтика' написаха в Туитър, че са разполагали с данните само на 30 милиона потребители. Днес ЕК обяви, че злоупотребата с лични данни е недопустима.

Аз все още съм начело на тази компания, каза още Марк Зукърбърг и подчерта, че не обмисля вариант да се оттегли. Въпреки зачестилите упреци, че е създал, нещо, което вече не може да контролира.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net