Технологии  /  технологии

Спейс екс изстреля най-мощната ракета досега - Фалкън хеви
07-02-2018
Статия технологии

Най-мощната ракета носител в света - „Фалкън Хеви“, беше изстреляна от космодрума „Кейп Канаверал“. Ракетата на компанията „Спейс Екс“ се смята за стъпка към целта ѝ за извеждане на хора на Марс.

Стартът на ракетата беше от площадката Сатурн Пет - същата, от която преди 45 години са тръгвали полетите за Луната. Сега мечтите на Илън Мъск и екипа му от неговата космическа компания 'Спейс Екс', са отправени още по-далеч - към Марс.

Изстрелването и финалът на мисията, обаче, бяха успешни. На борда на ракетата има и електрически роудстър Тесла. Манекен зад волана отпътува на вечно и безкрайно пътуване в Космоса, в компанията на емблематичния надпис от 'Пътеводител на Галактическия стопаджия': „Без паника!“.

Идеята на 'Спейс Екс' е в близкото бъдеще към Марс да могат да пътуват хора. При това евтино - високата колкото 23-етажна сграда ракета е разработена така, че трите ѝ части да могат да се върнат обратно на земята и да бъдат използвани отново.

Двата странични ускорителя се приземиха обратно в Кейп Канаверал за повторно използване, а централният ускорител трябва да се върне върху кораб - дрон в Атлантическия океан.