Технологии  /  технологии

Китай няма да затвори вратите си за глобалния интернет
03-12-2017
Статия технологии

Китай няма да затвори вратите си за глобалния интернет, но кибернетичният суверенитет заема ключово място в позицията на страната за развитието на интернета. Това се казва в обръщение на китайския президент Си Цзинпин към участниците в Световна конференция по управление на интернет, открита днес в китайския град Учжън, в източната провинция Чжъцзян, предаде Ройтерс.
В обръщението, прочетено от Хуан Кунмин, ръководител на Отдела за пропаганда на ЦК на Китайската компартия, се заявява, че киберпространството в Китай се развива с висока скорост и вратите на Китай ще се отварят 'все повече и повече'.
Кибернетичен суверенитет означава, че държавата има право да управлява и регулира интернет.

Миналата година Пекин затегна регулацията в компютърната мрежа, като задължи доставчиците да съхраняват данни за клиентите си и да цензурират инструментите, с които потребителите могат да пробиват бариерите в мрежата, припомня Ройтерс. А през юни т.г. в Китай влезе в сила закон, който задължава чуждестранните компании, опериращи в страната, да съхраняват данните за местните си контакти и да ги предоставят на контролните органи.

'Гугъл', 'Фейсбук', 'Туитър' и повечето големи западни новинарски сайтове са недостъпни в Китай. Въпреки това организаторите на конференцията са поканили за участие шефове от 'Епъл', 'Гугъл', 'Алибаба груп' 'Тенсънт' и Байду', отбеляза Ройтерс.