В Австралия заработи най-голямата литиево-йонна батерия в света

01-12-2017

С нейна помощ Южна Австралия се надява да преодолее проблемите с електричеството, възникнали откакто се увеличи делът на възобновяемите източници. Миналата година по време на буря огромен район остана без ток.
Проектът е дело на американската компания „Тесла“, която произвежда електромобилите със същата марка.
Батерията с мощност 100 мегавата беше включена в първия ден от австралийското лято, когато консумацията на ток скача, заради използването на климатици. При температури над 30 градуса мрежата беше захранена със 70 мегавата. Батерията има две функции, съобщи премиерът на щата Джей Уедърил.
Това е цяла система, вързана към ферма с вятърни турбини. Тя може да захранва 30 000 къщи до един час при спиране на тока. Може също да захранва или отнема напрежение от мрежата. Не само щатът, а цяла Австралия трябва да се гордее с това съоръжение, каза още премиерът Уедърил.
Когато спечели поръчката за батерията, шефът на „Тесла“ Илон Мъск обеща ако тя не бъде готова за сто дни, щатът да я получи безплатно. Работата отне само 60 дни, а цената не е съобщена. Има мнения, че батерията е особено подходяща за Южна Австралия, която разчита много на вятърна енергия, но има недостиг на ток в тихо време.

Източник: БНТОбменни курсове на БНБ за днес 16-02-2019

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.73697 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2241 BGN
  • chf 1 CHF = 1.72472 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2019 BulNews.Net