Учени откриха празнина с размерите на пътнически самолет в Хеопсовата пирамида

03-11-2017

Празно пространство с размерите на пътнически самолет е открито в центъра на Хеопсовата пирамида в Египет, съобщиха учени. Досега пространството е било в тайна, оставайки непокътнато в продължение на 4500 години. Празнината е една от четирите кухини в пирамидата, заедно с галериите на фараона и неговата съпруга и Голямата галерия, за които се знае, че се намират в монумента, построен по времето на фараон Хеопс.
Според Мехди Тайюби, част от проекта „ScanPyramids“ и съоткривател на кухината, нейните размери са сходни с тези на 200-местен самолет. Ученият се занимава с изследването на пирамидата от 2015 г. посредством неинвазивна технология, използваща скенер на субатомни частици.
Техниката, с която е направено откритието, се нарича космическолъчева мюонова радиография и позволява визуализацията на празнини в пирамидата, без да се налага преместването на камъни. Мюоните са елементарни частици, които се образуват от сблъсъка на космическите лъчения с атомите в горния слой на атмосферата. Подобно на рентгеновите лъчи, които показват костите в човешкото тяло, тези частици могат да поддържат относително права линия през няколкостотин метра камъни, преди да се разрушат или да се абсорбират.
Намираща се в комплекса в Гиза, Хеопсовата пирамида е най-старата в групата древни постройки, която включва Сфинкса, пирамидите на фараоните Хефрен и Микерин, както и няколко други по-малки пирамиди.
Тя е и единственият оцелял и до днес архитектурен паметник от Седемте чудеса на античния свят, както и една от най-големите сгради, строени някога. Монументът е висок 139 м. и широк 230 м.
Кухината е първата голяма структура, откривана в пирамидата от 19 в. насам, посочват учените, като според Тайюби съществуват много теории за подобна тайна зала, но никоя от тях не е предвиждала откриването на помещение с такива размери.
Все още остават неясни формите и точната големина на кухината.

Източник: БГНЕС

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net