Ферма от смартфони Galaxy S5 добива биткойн

31-10-2017

Огромният брой работещи, но морално остарели смартфони могат да намерят смислено приложение в добива на криптовалута. Именно това демонстрира Samsung, създавайки ферма за биткойн от 40 устройства Galaxy S5.
Специалистите от Samsung C-Lab твърдят, че е по-изгодно да се използват смартфони вместо РС-та за добив на биткойн. Според компанията, осем смартфона Galaxy S5 имат производителността на процесор Intel Core i7-2600 – около 20 000 khash/sec. При това, един смарфон потребява 24 пъти по-малко енергия от CPU-то.
На базата на това сравнение, Samsung стига до извода, че енергийната ефективност при добив на биткойн със смартфони е три пъти по-добра, отколкото с Intel Core процесори. В създадената от компанията ферма са „впрегнати” устройства Galaxy S5 със специална операционна система – вариант на Linux, разработена от Samsung за добив на биткойн.
Samsung има и други идеи за използване на остарелите смартфони. Galaxy S3, например, се превръща в камера за видеонаблюдение с функция за разпознаване на лица. Същият смартфони може да послужи за информационно табло, което показва данни за състоянието на водата в аквариум.
Всички тези приложения са разработки на лабораторията Samsung C-Lab, по-конкретно в рамките на инициативата Upcycling, която се свежда до търсене на варианти за използване на излезлите от употреба, но годни за работа смартфони.

Източник: technews bg

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 23-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83957 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.26558 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01778 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net