Росатом получи първия лиценз за строителството на АЕЦ Аккую в Турция

20-10-2017

Росатом получи първия лиценз - ограничено разрешително - за строителството на АЕЦ 'Аккую' в Турция, съобщи руската държавна корпорация, цитирана от ТАСС. 'Ограниченото разрешително за строителство позволява да се пристъпи към строително-монтажни дейности на всички обекти на атомната електроцентрала, с изключение на сградите и оборудването за безопасността на 'ядрения остров', поясни Росатом.
Ядрената корпорация очаква до средата на 2018 година да бъде получен основният лиценз за строителството на атомната централа 'Аккую' в Турция, което ще позволи да започне изграждането на сгради и съоръжения в самата централа.
'Получаването на ограничено разрешително за строителството е важен етап за осъществяването на проекта АЕЦ 'Аккую'. Преминаваме от етапа на подготвителния период непосредствено към строителните дейности на площадката, за голяма част от които ще се сключат договори с местни строителни подизпълнители. Следващата задача е да получим лиценз за строителството. Искаме възможно най-скоро да започнем работата по изграждането на целия комплекс от сгради и оборудване на АЕЦ', посочи генералният директор на Аккую нюклиър (Akkuyu Nuclear) Юрий Галанчук, цитиран в съобщението на Росатом.
Русия и Турция подписаха през 2010 г. междуправителствено споразумение за сътрудничество при строителството и експлоатацията на ядрената централа, припомня ТАСС. Проектът, оценяван на 20 милиарда долара, предвижда изграждането на четири блока с реактори ВВЕР-1200 с обща мощност 4800 МВт.
Аккую Нюклиър е проектна компания, която ще се занимава със строителството и обслужването на АЕЦ 'Аккую'. Компанията вече получи лиценз за производство на електроенергия в продължение на 49 години (до 15 юни 2066 година). Очаква се строителството на централата да започне през март 2018 година.

Източник: БНТ

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net