Технологии  /  технологии

Осмо поколение Core вдига производителността
07-10-2017
Статия технологии

От вчера на пазарите по света са достъпни новите процесори Intel Core от осмо поколение. Потребителите на системи с тези чипове ще получат по-висока производителност при работа с различните приложения.
Моделите от осмо поколение Core, известни като Coffee Lake, се изготвят с 14-нанометров технологичен процес, имат повече ядра и повече вградена кеш памет, в сравнение с предходната генерация, подчерта Арек Дразковски, мениджър на дистрибуторски канал на Intel за Централна и Източна Европа, по време на АСБИС Академия в Банско.
Достъпни в момента са няколко модела – Core i3, i5 и Core i7, като броят на ядрата варира от 4 до 6, а тактовата честота – от 4 до 4,7GHz. Процесорите работят с новия чипсет Z370, който управлява повече ядра и оперативна памет. В близките седмици се очаква Intel да пусне нова серия процесори – Core-X с брой на ядрата 12, 16 и 18.
33% по-висока производителност предлагат процесорите от осмо поколение спрямо своите предшественици от 6-то поколение, излезли преди три години. 45% е ръстът при мултитаскинг спрямо 7-мо поколение Core процесори, 25% е повишението при гейминга, 32% при създаване на медийно съдържание и 18% повече при приложения за виртуална реалност (VR), посочи Дразковски.
Новите процесори адресират предизвикателствата пред персоналните компютри в ключови сегменти като игрите и създаването на медийно съдържание. В последните пет години гейминг сегментът, например, бележи ръст от 36%, като особено бързо се развива т.нар. еСпорт – към 2019 г. броят на играчите ще достигне 300 милиона.

Източник: technews bg