Технологии  /  технологии

Хакерска атака е довела до кризата в Персийския залив
17-07-2017
Статия технологии

Обединените арабски емирства са организирали хакерската атака срещу държавната информационна агенция на Катар, която провокира криза в региона. Това съобщава в. „Вашингтон поуст', като се позовава на служители от американското разузнаване.
Когато Катарската информационна агенция публикува реч от името на емира на страната в подкрепа на възстановяването на отношенията с Иран, това предизвика остра реакция на страните от Персийския залив. Оказва се обаче, че агенцията е била обект на хакерска атака.
Според информацията на изданието, високопоставени членове на правителството на Обединените арабски емирства са обсъждали на 23 май плана за атаката и реализацията му. Самата хакерска атака е осъществена на 24 май, но не е ясно от кого е извършена.
Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Египет и Бахрейн миналия месец прекратиха отношенията си с Катар.
Рияд и неговите съюзници наложиха санкции на Доха на 5 юни, които включват затварянето на единствената сухопътна граница на Катар и забрана за достъп до въздушно пространство, разпореждайки на своите граждани да напуснат емирството.
Междувременно към международните усилия за справяне с кризата в Залива се присъедини и Франция. Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан заяви по време на посещението си в Доха, че Париж иска да помогне на посредника Кувейт в решаването на кризата между Катар и редица държави от Персийския залив и Северна Африка.

Източник: БНТ