Технологии  /  технологии

В Чили започна строежът на най-големия телескоп в света
27-05-2017
Статия технологии

Съоръжението трябва да заработи през 2024 година, а учените обещават разкритията му да ни накарат да погледнем на Вселената по различен начин.
Изключително големият европейски телескоп ще се състои от 5 сегментни огледала, като най-голямото ще бъде с диаметър 39 метра, изградено от 800 по-малки шестоъгълни елемента. Размерът ще позволи да се събира 15 пъти повече светлина, отколкото който и да било от съществуващите досега телескопи.
Площта на подвижната част от купола ще бъде съпоставима с тази на футболно игрище или около 86 метра, а теглото на цялото конструкция ще бъде около 5 хиляди тона.
Мега телескопът е разположен на около 3 000 метра надморска височина. Именно пустинята Атакама предлага почти идеални условия за наблюдения. Разчетите показват, че до 2020 година, около 70% от световните астрономическия инструментариум на Земята ще се намира там. На церемонията, която постави началото на строежа, присъства и президентът на Чили Мишел Бачелет.
Изключително големият европейски телескоп ще позволи на учените да разберат по-добре подобните на Земята планети, с него ще могат да се видят по-малки планети и да се визуализират по-добре големите. Вероятно ще е възможно да се характеризират атмосферите им, което пък ще позволи по-добро разбиране на живота, такъв какъвто го познаваме.
В проекта по изграждането на съоръжението участват 13 европейски държави, както и Чили, и Бразилия. По цени от 2012 година, телескопът ще струва един милиард евро.

Източник: БНТ