Нов вирус заразява Windows и Linux системи

09-02-2017

Специалисти по сигурност алармираха за пореден вирус, който атакува компютри под управление на Windows и Linux. Злонамереният софтуер Trojan.Mirai.1 се отличава с необичаен набор от функции.
Trojan.Mirai.1 инфектира Windows компютри, като освен това способства разпространението на вируса Linux.Mirai сред Linux компютри, съобщи антивирусната компания Dr.Web.
При пускане, троянецът се свързва със своя управляващ сървър, откъдето сваля конфигурационен файл и извлича от него списък с IP адреси. След това вирусът пуска скенер, който се обръща към мрежови възли по адреси от конфигурационния файл и се опитва да се идентифицира пред тях със съчетание от логин и парола, взети от същия файл.

Ако успее да се включи към атакуваните възли по някой от достъпните протоколи, вирусът изпълнява последователност от команди, указани в конфигурационния файл.
Освен това, при свързване по протокол Telnet към Linux устройства, троянецът зарежда на компрометираните устройства бинарен файл, който на свой ред сваля и пуска вредната програма Linux.Mirai.
Новооткритият вирус Trojan.Mirai.1 е способен да изпълнява команди на отдалечен компютър, като използва технология IPC (inter-process communication). Програмата може да създава процеси и различни файлове, допълват от Dr.Web с уверението, че потребителите на нейния антивирус са надеждно защитени.

Източник: TechNews.bg

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net