Tesla и Nikola влизат в съдебни битки

25-09-2020

Индустрията на електромобилите е във възход и очаквано лидерът на пазара Tesla бе въвлечен в съдебен спор от конкурент. Компанията на Илон Мъск реагира с огледален иск.
През пролетта Nikola Motor Company заведе дело срещу Tesla за 2 милиарда долара. Според ищеца, Tesla е копирала дизайна на водородния камион Nikola One при създаване на електрическия Semi  – по-конкретно, формата на кабината и дизайнерските решения за предното стъкло и вратите.

Ситуацията се обърна тази седмица, след като Tesla отговори с огледален иск, в който твърди, че Nikola е откраднала дизайна на камиона Semi.

Съдебният процес е нестабилен от самото начало, като се има предвид, че изброените елементи на дизайна са известни от десетилетия, дори преди появата на Nikola и Tesla, коментира WCCFtech.

Искът на Tesla е пореден удар срещу Nokola. По-рано обвинения срещу компанията повдигна Hindenburg Research, която твърди, че Nikola не притежава никаква революционна или патентована технология за батерии и водородни горивни клетки, както твърди ръководството ѝ. Nikola използва в пикапа Badger акумулаторна система Ultium, разработена от GM, и технология за горивни клетки на Hydrotec.

Освен това Nikola беше обвинена, че прибягва до умишлена измама в методите си на работа. Компанията, от своя страна, се опита да коригира ситуацията, като се отърва от склонния към гръмки изявления изпълнителен директор Тревър Милтън. Акциите на Nikola обаче паднаха с повече от 25%, а на следващия ден – с още 11%.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net