Предаден и от своите? Трудни времена за Huawei

17-09-2020

След като тайванският чипмейкър TSMC прекъсна доставките за Huawei поради нови санкции, наложени от САЩ, Huawei заложи на различни китайски производители и дори стартира няколко съвместни проекта с тях. Оказва се обаче, че компанията е предадена и от своите – производителите на чипове от Китай са спрели доставките на компоненти за Huawei.

Неотдавнашните санкции на САЩ засилиха наложените по-рано ограничения, тъй като Huawei и нейните доставчици вече трябва да получат специален лиценз, ако искат да използват американски компоненти или технологии за производство на необходимите компоненти. На 15 септември новите санкции влязоха в сила.

Според репортаж на DigiTimes, до средата на септември Huawei активно се е запасявала с чипове, но сега всички допълнителни доставки са прекратени. Проблемите на компанията се задълбочават от факта, че китайските чипмейкъри внезапно са спрели доставките за Huawei без да правят никакви изявления.

Освен това са замразени всички проекти, по които китайските компании са работили заедно с Huawei. Според DigiTimes, поведението на китайските доставчици е предизвикано от страх от евентуален гняв на САЩ.

Източници от бранша, запознати със ситуацията, казват, че местните производители на чипове са спрели доставките за Huawei, тъй като САЩ могат да ги притиснат за нарушаване на търговските ограничения. Ако това е вярно, тогава наистина настъпват мрачни времена за Huawei, които могат сериозно да разклатят позициите на компанията, когато натрупаният запас от компоненти бъде изчерпан.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net