Роботи заменят берачите на кокосови орехи в Индия

03-09-2020

Технологичният прогрес, съпроводен от разрушаване на вековната кастова система в Индия, доведе до сериозен проблем – местните жители не искат да берат кокосови орехи. Все повече млади хора предпочитат да учат в университет и след това да работят в офис, а не „на палмите”.

Учените от университета „Амрита Вишва Видяпитам” предлагат решение на проблема с недостига на „кокосов персонал”. Екипът е създал робот за катерене по дървета, който може сам да бере кокосовите орехи. След три годи разработка вече е готов усъвършенстваният прототип на робота, наречен Амаран.

За да започне да събира кокосови орехи, Амаран все още се нуждае от малко помощ. Частите на робота трябва да бъдат сглобени около основата на палмата – процес, който отнема на учените около 15 минути. След като всички части бъдат свързани, Амаран, използвайки осемте си гумени колела, обърнати навътре, може да се катери по палмата.

Операторът насочва безжично движенията на робота, като използва специален джойстик или приложение за телефон. Това е необходимо, за да се премества Амаран около ствола на палмата.

Веднага след като роботът достигне кокосовите орехи, специалният му нокът се изважда и фиксира в основата на купа от зрели орехи. С помощта на циркуляр Амаран отрязва основата на клоните и кокосовите орехи падат на земята.

В полеви изпитания, проведени във ферма за кокосови орехи, роботът успешно се катери по дървета с височина до 15,2 метра с наклон на ствола до 30 градуса. Създателите на робота признават, че човекът работи много по-бързо, но Амаран компенсира това предимство с факта, че може да бере кокосови орехи по-продължително време без почивка.Обменни курсове на БНБ за днес 27-09-2020

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.68113 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.14119 BGN
  • chf 1 CHF = 1.81129 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2020 BulNews.Net