САЩ тестват прототип на "вечна" атомна батерия

27-08-2020

Американски стартъп съобщи за успешни лабораторни тестове на два прототипа на т.нар. бетаволтаични батерии с жизнен цикъл десетки хиляди години. Този тип батерии работят на принципа на превръщане на радиоактивно бета лъчение в електрически ток.

Разработката на компанията NDB Inc. (Nano Diamond Battery) е несравнима по своите характеристики. Твърди се, че атомната батерия може да доставя енергия „завинаги” на абсолютно всяко устройство – от носими сензори и смартфони до самолети и дори ракети.
Към момента устройството на NDB е само прототип, но компанията обещава да започне производство още преди края на тази година. Прототипите вече са тествани в Националната лаборатория Лорънс Ливърмор и Кавендишската лаборатория на Университета в Кеймбридж.
И двете лаборатории потвърждават, че ефективността на Nano Diamond Battery е достигнала рекордни нива за т.нар. „диамантни батерии” (направени на базата на синтетични диаманти). Други подобни разработки демонстрират не повече от 15% ефективност при производството на енергия, докато прототипите на NDB достигат 40%.

Атомната батерия се състои от радиоактивно ядро - източник на изотопи, покрито със синтетичен диамант. Изотопите взаимодействат с диаманта в процеса на нееластично разсейване. Това превръща радиационната енергия (бета радиацията) в електрически ток.
Тъй като радиоактивно вещество е в състояние да излъчва в продължение на хиляди години, животът на такава батерия ще превиши всички експлоатационни срокове на оборудването, което захранва.

Подобни източници на енергия не са опасни за хората и околната среда. Излъчването не излиза навън от батерията, а диамантната обвивка служи като гаранция срещу повреда.
Излишната енергия, генерирана от батерията, ще се акумулира в буферен резервоар. Разработчиците предлагат за тази цел суперкондензатор, но за съхранение може да се използва и литиево-йонна батерия. Представете си, че смартфонът вече не е необходимо да се зарежда!
NDB твърди, че е постигнала споразумение с производители за съвместни „полеви” тестове на батерията, но имената им не се разкриват. Единият от тях се занимава с производство, поддръжка и утилизация на ядрени горива, а вторият е част от военната индустрия на САЩ.
Наскоро за подобен атомен източник на енергия съобщиха и руски разработчици. „Ядрената” батерия на НИТУ МИСиС може да работи непрекъснато в продължение на 20 години. Разработката на САЩ изглежда много по-напреднала и може да промени драстично света на електрониката, ако бъде допусната на масовия пазар.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net