За първи път от 1956 г. няма да връчат "Златната топка"

20-07-2020

Най-престижното индивидуално отличие във футбола „Златната топка“ няма да бъде връчвано за 2020 година, съобщиха от организатора на церемонията списание 'Фрас Футбол'.

До безпрецедентното решение се достигна заради „извънредните обстоятелства“, предизвикани от пандемията от коронавирус. Това е първият път от учредяването на наградата през 1956 година, в който френското списание няма да даде приза. 

Нападателят на Барселона Лионел Меси спечели миналата година за шести път в своята кариера, като Кристиано Роналдо е петкратен носител на отличието. Лука Модрич успя да наруши хегемонията на двамата, печелейки през 2018-а. Христо Стоичков заслужи 'Златната топка' през 1994 година.

Френската Лига 1 беше най-голямата жертва след водещите европейски първенства, което прекрати сезона си заради заразата, като Висшата лига, Серия 'А', Ла Лига и Бундеслигата бяха подновени след тримесечната пауза. Липсата на баланс принуди 'Франс Футбол' да отложи тазгодишните награди, като редакторът на списанието Паскал Фере подчерта, че ситуацията не може да бъде третирана като обикновена.

„За първи път от 1956-а насам, „Златната топка“ ще си вземе почивка. Няма да има издание през 2020, тъй като се оказа, че не всички условия могат да бъдат напълно осъществени и удовлетворени. Вярваме, че такава година не може да бъде смятана за обикновена. От спортна гледна точка, два месеца (януари и февруари), от 11-те, които генерално се изискват за формиране на мнение и решение кой да вдигне трофеите, представляват твърде малко за отсъждане. Сезонът започна с традиционните правила и пълни трибуни, а завършва при други правила и при празни трибуни. Имахме три смени, сега се правят по пет смени. Форматът на Шампионска лига също е променен. След отлагането на европейското първенство и Копа Америка основната тежест при определяне на победителя в анкетата щеше да падне върху Шампионска лига, а там ще се играе съкратен вариант и не е редно носителят на приза да бъде определен за три мача', заяви Фере пред АП-.

„Не на последно място, равнопоставеността, която винаги надделява за тази престижна награда, няма да бъде налице, особено когато става въпрос за подготовка – всички желаещи да спечелят отличието, няма да бъдат в същата лодка, тъй като на някои футболисти сезоните бяха скъсени. Следователно, как може да направим честно и справедливо сравнение? За да избегнем прекомерни изчисления, избрахме най-малко лошата от всички възможни опции. Това решение, което бе взето, разбира се, с всички собственици, не ни радва, но изглежда най-отговорното. Предпазването легитимността на подобна награда означава и гарантирането на нормалното й протичане и провеждане. „Златната топка“ отново ще събере голямото футболно семейство и ентусиасти през 2021, за да възвърне щастието, което съпътства церемониите, на които станахме свидетели през последните няколко години“, каза още той. Обменни курсове на БНБ за днес 11-08-2020

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.6627 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.16941 BGN
  • chf 1 CHF = 1.81263 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2020 BulNews.Net