Категории Категории


България / новини

Многонационално учение Platinum Lion 2018
08-08-2018 новини

Най-мащабното многонационално учение на Сухопътни войски в България за 2018 г. се провежда в Ново село. Днес е официалният, т.нар. ВИП ден. 700 войници от България, САЩ и още 6 държави-членки и партньори на НАТО със 100 единици бойна техника демонстрираха способностите си на съвместния българо-американски полигон. Целта е да се повиши взаимодействието и оперативната съвместимост между съюзниците в операции за опазване на мира.
Заключителната част на учението приключи броени минути преди 12 ч на обяд. 'Изпълнихме задачи в пет основни направления', обясни пред 'По света и у нас' бригаден генерал Валери Цолов, зам.-командир на Сухопътните войски.

Той изказа задоволството си от организацията на учението, както и от действията на българските военнослужещи на всички нива.
'Надяваме се, че и извън територията на страната ще покажем високата класа на българските Сухопътни войски в оставащите три международни учения до края на годината', допълни ген. Цолов.
Гости на официалния ВИП ден бяха зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и командирът на Сухопътни войски ген.-майор Михаил Попов.
Тази година за първи път планирането, подготовката и провеждането на учението, са дело на Българската армия.Добави в SvejoЕтикети:

Сухопътни войски, многонационално учение
Пълната версия на сайта