Категории Категории


България / новини

Днес се провеждат кандидат-студентските изпити по биология и география в СУ
15-04-2018 новини

Изпитите по биология и по география за кандидат-студенти от първата изпитна сесия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се състоят днес, съобщи пресцентърът на СУ.

Кандидатстудентският изпит по биология е от 9.00 часа и се основава на държавните образователни изисквания на учебната програма по биология, одобрена от Министерството на образованието и науката за осми, девети и десети клас. При подготовката за изпитната програма трябва да се използват учебниците, одобрени от МОН, които са препоръчани в програмата от Справочника за кандидат-студенти за 2018/2019 учебна година и са посочени като литература.

Изпитът е писмен, анонимен, в две части и с обща продължителност от четири астрономически часа.

Първата част е от 30 тестови задачи, включващи материал от осми, девети и десети клас. Задачите са със структуриран отговор - множествен избор с четири възможни /неправилни, но правдоподобни отговори/ и един-единствен верен отговор. Задачите показват фактически знания по биология и основни логически и аналитични умения.

Втората част от изпита е за развиване на тема от учебния материал от девети и десети клас. Тематичната част трябва да бъде разработена в рамките на училищния курс по биология. При оценяване на писмените работи ще се имат предвид критериите за вярно, точно, логично и изчерпателно представяне на биологичния материал; за начина на интерпретиране на учебното съдържание и възможностите за анализиране и съпоставяне на съществени факти; за изчерпателно излагане и аргументиране на знанията; за владеене и правилна употреба на биологичните термини, и за обща биологична и езикова култура на кандидата.Добави в SvejoЕтикети:

кандидат-студентските изпити, биология, география, СУ
Пълната версия на сайта