Български фестивал на изкуствата в Канада

07-04-2016

През април и май Българският фестивал на изкуствата се провежда в Канада. Българската музика, кино и театър, изобразително изкуство и традиционни ценности са в центъра на културното събитие, което тече в Торонто и Отава.

Фестивалът стартира на 1 април в Торонто с парти, за което се погрижи DJ Иван Шопов. Българите в канадската столица Отава отбелязаха началото на фестивала на 3 април с откриване на изложба на български художници, коктейл, представянето на компактдиска на Марина Великова „Събуждане на Космоса“ и на филма „Дякон Левски“ на режисьора Максим Генчев.

Акцентите в програмата тепърва предстоят на 8 април в Торонто ще има концерт на Деси Добрева, а на 10 април в Отава и моноспектакъл на Бойка Велкова. „Пътят към Афродита“ ще се играе на няколко дати в Торонто и на 17 април в Отава.

Друго очаквано събитие са концертите на джаз триото „Акустична версия“ на 23 април в Отава и ден по-късно в Торонто, където програмата на фестивала завършва в края на месеца. Филмовото изкуство ще бъде представено и с екранизацията на новия български филм „Докато Ая спеше“ на 9 април в Торонто и на 20 май в Отава.

Сред съпътстващите събития са концерт на Валя Балканска и майсторът на родопската каба гайда Петър Янев на 11 май в Отава.

Културните събития на фестивала се организират за шеста поредна година със съдействието на Посолството на България в Отава и Генералното консулство в Торонто. Тази година фестивалът е посветен на 50-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Канада и 40-тата годишнина от откриването на българското генерално консулство в Торонто.

Източник: По материали на БНР

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net