Ниска избирателна активност в САЩ за референдума

26-10-2015

Референдумът премина при сравнително ниска избирателна активност в Съединените щати. Въпреки очакванията, че въпросът за електронното дистанционно гласуване ще доведе сънародниците ни в чужбина пред урните, това не се случи.

Във Вашингтон гласуването протече спокойно и при ниска активност. По данни на БНР, от общо 123 гласували в тази избирателна секция, 118 са гласували със „за“, а 5 с „не“. Справка в сайта на ЦИК показва, че Шамбърг, Илинойс са гласували 79 души, като само един от тях е отговорил с „не“ на поставения въпрос. В секционната избирателна комисия в Далас, гласа си дадоха 42-ма българи, от които 36 казаха „да“ на електронното гласуване.

Пред Българското национално радио избиратели посочиха, че отговорността за ниската активност е недостатъчно ефективната информационна кампания.

В същото време посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова отрече кампанията за референдума да е била по-различна от тези за други видове гласуване, когато е имало много повече избиратели.

„За този референдум ние сме положили много повече усилия, дори отколкото за обичайните избори, именно защото е нов начин на упражняване на вот, с нова цел и в интерес на истината с недокрай изяснен подход към него,“ каза пред БНР посланикът.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83853 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2902 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01778 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net