Паметник на Левски ще бъде открит на 24 май в Чикаго

23-05-2015

Паметник на Апостола на свободата Васил Левски ще бъде тържествено открит на 24 май пред сградата на българския православен храм „Св. Иван Рилски Чудотворец“.

Водосветът, който ще започне в 14.30 часа (местно време), ще бъде отслужен от българския свещеник Никола, който ще долети специално за церемонията в неделя, съобщават от църковното настоятелство при българския православен храм.

Празничното събитие се очертава като едно от най-значимите за българската общност. Макар паметникът да е монтиран в двора на храма преди няколко месеца, на един от най-българските чествания се очаква да се съберат много сънародници, обществени фигури и представители на български организации.

Инициативата за изработването на триметровия бронзов бюст-паметник е на 61-годишният строител от Ахелой Милчо Томов - родственик на сподвижника на Васил Левски от Габровския революционен комитет Петър Аладжата.

Скулптурата изработена от младите художници Христо Георгиев от Поморие и Милен Каменов от Враца, по поръчка на фондация „Ние, българите по света”

Това е вторият паметник на Левски в САЩ. Другият се намира до българското посолство във Вашингтон.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 16-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83543 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.29006 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01114 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net