Нашенски ритми разлюляха Чикаго

03-05-2015


Български ритми огласиха Чикаго, а майсторски танцьори пренесоха духа на родния край далеч през океана. Стотици наши сънародници се събраха в американския град за традиционния пети по ред фолклорен фестивал „Верея”.

Най-голямото културно събитие на българските имигрантски общности в Северна Америка се проведе в края на април под мотото „Фолклорът е магия”. В рамките на три дни се изявиха над 37 певчески, музикални и танцови състава и 500 участници.

Увлечени от магията на фолклора професионалисти и любители, от всички краища на континента, майсторски се надпяваха и надиграваха. Участниците създадоха автентична атмосфера, която зарази и посетителите на двата големи концерта.

Традиционно форумът събира стотици наши сънародници – любители на фолклора, самодейни и професионални състави, имигранти с желание да се докоснат до българската култура. Тази година броят на посетителите отбеляза значителен ръст. Не по-малко от 700 бяха те във всяка от вечерите след концертите, обясни организаторът Константин Маринов.

Идеята и организацията на фестивала е в резултат от доброволните усилия на танцьорите от клуб „Верея” в Чикаго и главният ръководител Константин Маринов. Те заслужиха аплодисменти и благодарности от всички присъстващи, които споделиха мнението, че организацията е била безупречна, а емоцията неповторима.

„Всичко беше стегнато и организирано. Танцьорите от „Верея” си имат задължения и всичко става бързо. Все пак това ни е за пети път, така че всичко беше на ниво. Надявам се и догодина пак, само да сме здрави!” – каза Константин Маринов, заявявайки желанието си традицията да продължи.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83853 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2902 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01778 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net