Хъшове  /  новини

Български културно-просветни организации в Прага остават на улицата
30-03-2015
Статия

МВнР отнема сградата, в която се помещават

 новини

Министерството на външните работи на България принуждава Българската културно-просветна организация в Чехия да напусне сградата, в която се помещава на ул. „Америцка” 28 в центъра на Прага.

Общо четири български организации, които използват сградата, са изправени пред перспективата да се ликвидира не само тяхната културно-просветна дейност. Това ще има своя негативен отзвук и върху цялата организация на българската диаспора в Чешката република, заявяват в подписката си от БКПО в Чехия. Сградата е не само средище за редовни срещи на местните българи, но е и седалище на Организацията на българското землячество в Средна Европа.

В края на месец февруари Българската културно-просветна организация в Чехия е получила предизвестие за освобождаване на помещенията, собственост на българската държава, в тримесечен срок.

„Ако освободим сградата ще обречем на разруха създадените български организации. Смятаме да се обърнем за диалог към всички институции в България. Запазването на българщината, българските традиции, език, в един момент няма да бъде възможно. В библиотеката има около 1200 книги на български език. Издаваме сп. „Развигор”, за него получаваме помощ от Министерството на културата на Чехия”, каза за БНР Кирил Беровски- председател на БКПО в Чехия.

„Апелираме към всички български правителствени и неправителствени институции да се поставят в защита на своите сънародници в Чешката република в името на запазването на българското самосъзнание извън рамките на Родината ни!”, се казва в петицията на българите в Чехия.